Ziekteverschijnselen en klachten bij Becker

Becker spierdystrofie

  • De symptomen van Becker spierdystrofie wisselen sterk per patiënt. Bij sommige jongens zijn de symptomen en het verloop van de ziekte vergelijkbaar met die van Duchenne spierdystrofie. Aan de andere kant zijn er ook mannen die pas op latere leeftijd last krijgen van de ziekte en alleen last van kramp in de spieren hebben na inspanning.
  • Sommige Becker patiënten hebben op latere leeftijd een rolstoel nodig; soms alleen voor langere afstanden, soms permanent. Bij oudere patiënten met Becker spierdystrofie kan ook de ademhalingskracht verminderd zijn.
  • Vanuit recente onderzoeken zijn er toenemende aanwijzingen dat er bij Becker spierdystrofie ook een verhoogde kans is op leer- en gedragsproblemen bij normale verstandelijke vermogens.
  • De verstoorde aanmaak van het eiwit dystrofine heeft ook gevolgen voor de spieren van het hart. Daardoor kan het hart van iemand met Becker spierdystrofie gedurende het leven minder goed gaan functioneren. De ernst van de spierzwakte en de verminderde hartfunctie lijken niet altijd gelijk op te gaan. Soms is de verminderde hartfunctie zelfs het eerste symptoom van de ziekte. Om de pompfunctie van het hart te ondersteunen kunnen medicijnen nodig zijn. Ook tegen hartritmestoornissen kunnen maatregelen getroffen worden.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Is er een spoedgeval? Wat te doen bij spoed