De behandeling van symptomen bij Becker

Becker spierdystrofie

Becker spierdystrofie is nog niet te genezen, maar met een goede behandeling van de hartfunctie is wel de kwaliteit van leven en de prognose sterk te verbeteren. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden:

Medicijnen

Over het algemeen worden bij Becker spierdystrofie geen corticosteroïden voorgeschreven, tenzij de ziekte zeer ernstig is en al op jonge leeftijd begint.

Als de hartfunctie minder wordt, kan de cardioloog medicatie voorschrijven om de hartfunctie te ondersteunen. Bij hartritmeproblemen kan een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) worden geplaatst.

Ondersteuning van de ademhaling

Als iemand met Becker spierdystrofie moeite krijgt met ademen, wordt gezorgd voor ademhalingsondersteuning. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met een centrum voor thuisbeademing (CTB). Het CTB kan een techniek aanleren om het hoesten makkelijker te maken (airstacken) en zorgen voor beademingsapparatuur thuis. Het gebruik van een beademingsapparaat tijdens de nacht leidt tot minder infecties en een betere conditie.

Fysiotherapie

Het zo goed mogelijk gebruiken van de beschikbare spierfunctie is bij Becker spierdystrofie  belangrijk om het verkorten van spieren en gewrichten tegen te gaan. De gespecialiseerde fysiotherapeut van het expertisecentrum controleert die spierfunctie jaarlijks tijdens het multidisciplinaire spreekuur. Zo nodig kan deze fysiotherapeut samen met de fysiotherapeut in uw eigen regio de behandeling op de mogelijkheden afstemmen.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Is er een spoedgeval? Wat te doen bij spoed