In memoriam prof. dr. Gertjan van Ommen

In memoriam prof. dr. Gertjan van Ommen

Op 7 november is emeritus professor Gertjan van Ommen, voormalig afdelingshoofd Humane Genetica, op 73-jarige leeftijd overleden.

Zijn wetenschappelijke interesse ging voor een belangrijk deel uit naar neuromusculaire en neurodegeneratieve ziekten zoals Duchenne spierdystrofie en de ziekte van Huntington. Zijn bijdrage ging verder dan het ontdekken van gendefecten en hij mag dan ook beschouwd worden als een translational scientist avant la lettre. Onder zijn leiding kwam de exon skipping-therapie voor ongeneeslijke erfelijke aandoeningen zoals de ziekte van Huntington en Duchenne spierdystrofie tot bloei. Voor zijn werk ontving hij vele internationale prijzen. In 2010 werd Van Ommen geridderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is benoemd tot erelid van het Duchenne Parent Project Nederland.

Ook na zijn emeritaat in 2012 is Van Ommen actief gebleven in het onderzoek en was hij een inspirerende mentor voor vele. Daarnaast bleef hij tot het eind de editor van de European Journal of Human Genetics. Zijn oud-collega’s zullen zijn scherpe en creatieve geest, en zijn markante persoonlijkheid, missen.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Is er een spoedgeval? Wat te doen bij spoed